Bolighusløsninger etter tidsperiode

Eldre trehus 

rintamamiestalo_cropped.jpg

Hus som er bygd på 40-tallet og før dette er som oftest tømmerhus. Veggene i disse husene er vanligvis av ca. 150 mm tykk tømmer (som tilsvarer en veggkonstruksjon med ca. 50 mm mineralull). Renovering av et gammelt tømmerhus krever at man velger rett løsning.

Husene på 50-60 tallet var som regel trehus med stendervegger.Som oftest har disse problemer med store luftlekasjer i vegger, gulv, tak, dører og vinduer samt at isolasjonen er sammentrykt eller nesten helt fraværende.

 • Reisverk: Vanligvis 100 mm tre. Det er lagt papir og bordkledning på begge sider av reisverket. Mellomrommet er fylt med sagflis, trespon eller en blanding av disse.
 • Himling: Himlingen er isolert med sagflis, trespon eller en blanding av disse, 200-300 mm.

Etterisolering med Kingspan isolering:

 • Med Kingspan Therma TP10 Loft (SPU Loft) -isolasjonsløsningen sparer man et betydelig antall kvadratmeter bruksareal i loftsetasjen. Anbefalt isolasjonslag er Kingspan Therma TP10 Loft (SPU Loft) 120 mm montert mellom takstolene og som et sammenhengende lag på innsiden.
 • Innvendig etterisolering av veggene med produktene Kingspan Therma TP10 eller Kingspan Therma TW56 Gips.
 • Ventilasjonen i huset legges etter renoveringen opp til å være normal luftsirkulasjon eller med ventilasjonsanlegg. Isolasjonsløsningen påvirker ikke behovet for ventilasjon.

Hus fra 60- til 70-tallet

70-luvun_talo.jpg

Fra begynnelsen av 60-tallet til midten på 70-tallet ble flisisolasjonen med sine svakere isoleringsevner erstattet med isolasjonsull. Fasadematerialene som ble brukt på husene, var tre og murstein. Utenpå var murhusene vanligvis i god stand. Deler av tre, vinduene og dørene begynner som regel å nærme seg slutten på livssyklusen. Det lønner seg å legge mer isolasjon på innsiden i forbindelse med oppussing av murhus. Når det gjelder trehus anbefaler vi også alltid å etterisolere veggene i forbindelse med renovering av fasaden.

 • Reisverk: Isolasjonstykkelsen i veggene forble omtrent den samme som i vegger med flisisolasjon, dvs. 100 mm. Veggene er vanligvis kledd innvendig med sponplater og kryssfinér som vindsperre.
 • Himling: vanligvis ull, ca 150-200 mm.

Energikrisen i perioden 1975-1983 tvang bygningsbransjen til å konsentrere seg om bedre isolerte løsninger. Det ble mer og mer vanlig med mursteinskledning på hus med reisverk i tre. Vinduene ble mindre og man gikk over til å bruke tredobbelt glass. Isolasjonstykkelsen i veggene vokste til 15 millimeter. Hus med fasade i murstein er vanligvis i god stand utvendig. Deler av tre, som vinduer og dører krever vedlikehold og reparasjoner. Luftsirkulasjonen er vanligvis dårlig i hus fra 70-tallet.

 • Reisverk: Vegg 150 mm isolasjonstykkelse (ull og vindsperre).
 • Himling: Vanligvis ca 200-250 mm isolasjonsull. Før energikrisen 150-200 mm.

Etterisolering med Kingspan isolering:

Med Kingspan Therma TP10 Loft (SPU Loft) isolasjonsløsningen sparer man kvadratmeter bruksareal i loftsetasjen. Anbefalt isolasjonsløsning er Therma TP10 Loft 120 mm montert mellom takstolene og Kingspan Therma 30 mm som et sammenhengende lag på innsiden.

Isolasjonen både i ytterveggene og i himlingen kan skiftes ut med en mer effektiv Kingspan Therma -isolasjon. Da forblir isolasjonstykkelsen den samme, men varmeisoleringsevnen blir lett fordoblet og tettheten i veggkonstruksjonen blir betydelig forbedret. Man trenger ikke å legge ekstra vind- og dampsperrelag.

Innvendig etterisolering av veggene med produktene Kingspan Therma TW56 Gips (SPU Gips) eller Kingspan Therma TW55 (SPU AL).

Ventilasjonen i huset legges etter renoveringen opp til å være normal luftsirkulasjon eller med ventilasjonsanlegg. Isolasjonsløsningen påvirker ikke behovet for ventilasjon.

Hus fra 80- og 90-tallet

80-90-luvun_talo.jpg

Hus som er bygd etter midten av 80-tallet, bruker vanligvis betydelig mindre energi og er bedre å bo i enn hus fra de forrige tiårene. Vannbåren gulvvarme begynte for eksempel å bli vanlig på midten av 90-tallet.

 • Reisverk: det er vanligvis 150-200 mm isolasjon i veggene
 • Himling: isolert med 250-300 mm blåseull.

Etterisolering med Kingspan isolering:

 • Isolasjonen både i ytterveggene og i himlingen kan skiftes ut med en mer effektiv Kingspan Therma -isolasjon. Isolasjonstykkelsen forblir den samme, men varmeisoleringsevnen blir lett fordoblet og tettheten i veggkonstruksjonen blir betydelig forbedret. Man trenger ikke å legge ekstra vind- og dampsperrelag.
 • Innvendig etterisolering av veggene med produktene Kingspan Therma TW56 Gips (SPU Gips) eller Kingspan Therma TP10 (SPU AL).
 • Ventilasjonen i huset legges etter renoveringen opp til å være normal luftsirkulasjon eller med ventilasjonsanlegg. Isolasjonsløsningen påvirker ikke behovet for ventilasjon.

Hus fra 2000-tallet

2000-luvun_talo.jpg

Moderne hus bygges oftere og oftere som passiv- eller nullenergihus. Det blir lagt spesielt vekt på varmeisoleringsevnen og tettheten i konstruksjonene i husene. Tettheten har stor betydning når man bygger hus som bruker lite energi. Som isolasjonsmateriale bruker man ofte effektiv polyuretanisolasjon. Tre, bygningsblokker og betong brukes ofte som materiale i reisverket.

Moderne løsninger med Kingspan isolering:

 • Tykkelse på Kingspan Therma -isolasjonslagene som holder til passivenerginivået:
  • I yttervegger 240 mm
  • I himling 320 mm
  • I gulv 200 mm
 • Kingspan Insulation har løsninger for alle slags reisverksmaterialer. Til hus med trereisverk finner du produkter som passer mellom trestenderne og til hus med reisverk i stein har vi produkter med hel not og fjær, som gjør at man sparer arbeid.
 • Ved å bruke Kingspan Therma isolering kan man bygge fuktteknisk sikkert hele året rundt. Isolasjonen skades ikke av regn eller snøvær.

Mer informasjon om passiv- og nullenergihus her.